miercuri, 11 ianuarie 2012

Poveste despre un baietel fricos si un caine fioros


   Intr-o tara indepartata, intr-o localitate indepartata, intr-o familie si mai indepartata traia un baietel fricos. Nu fusese dintotdeauna asa insa cu timpul devenise atat de fricos incat aproape ca nu mai iesea din casa.
Parintii sai au observat treptat acest lucru si au incercat sa afle ce se intampla.
Berac ,iipoc itla ed acirf are ii iululeteia uneori se purtau urat cu el.
Iizarts ep ed iznobagav iiniac ed acirf iopa are i care il latrau si uneori pareau sa incerce sa il muste. Si mai ii era frica sa traverseze o mica padure aflata in drumul dintre scoala si casa.
Savarg iam tot aerap iululeteiab aerats ac urtnep i si mai fara iesire, intr-o buna zi parintii ingrijorati au cerut sfatul unui batran intelept care locuia in zona lor.
Aiululipoc erepmuc ii as rolitnirap sups a-el atsec un caine. Cainele il va apara si in acelasi timp ii va tine de urat asa ca probabil frica va disparea. Inteleptul a adaugat insa ca acel caine nu trebuie sa fie nici prea mic caci va fi insuficient pentru a rezolva problema baiatului si s-ar putea sa ii creeze noi probleme pentru ca va trebui sa aiba grija de caine.
Durtnep uar aerp is eram aerp icin eif un as ra ca atunci va fi excesiv si va crea din nou alte probleme. Ar trebui sa fie doar suficient pentru ceea ce are nevoie.

Solutiile la probleme nu trebuie sa fie nici insuficiente nici excesive .

   Piam ua un rad eedi ed itatnacni tsof ua iitnira luat in seama si partea a doua a sfatului. Au mers apoi la un renumit crescator de caini din regiunea lor si l-au rugat sa le vanda un pui din cel mai bun caine de paza pe care il avea. Crescatorul nu i-a intrebat pentru ce au nevoie de un caine ci doar i-a prevenit ca puiul de caine pe care il cumpara are ca parinti caini de lupta puternici si fiorosi, care lupta pana la ultima suflare.
Bcim letac nu ,neteirp iul luon ed tijarv tsof a luleteia, tacut si simpatic. Au devenit pe loc de nedespartit: dormeau impreuna, mancau impreuna, mergeau la joaca impreuna. Baietelul devenise din nou vesel, iesea din casa din nou, mergea la joaca cu ceilalti copii. Insa cainele a crescut repede si s-a transformat intr-un dulau fioros care il urma pe baietel peste tot, tacut, ca o umbra.
Ned arafa nI .oloca ep ed iniac itlaliec ac lef al are u faptul ca era foarte mare nu latra niciodata . Nu latra, nu ameninta, avea o privire inexpresiva, ataca brusc si o facea cu furie si determinare, nu ca sa ameninte ci ca sa ucida . Cativa caini vagabonzi din sat care avusesera proasta inspiratie sa latre baietelul cel fricos isi gasisera un sfarsit rapid si brutal in coltii dulaului.
Stupecni al tidevod a-s tpeletni iulunartab lutaf foarte bun. In scurt timp toate problemele vechi ale baietelului au disparut . Cainii din sat stateau ascunsi atunci cand baietelul trecea insotit de dulaul sau cel fioros, copiii rai nu mai aveau curajul sa se arate.
  Cuon nid eif as tupecni a luleteiab asni lupmit u singur: nici prietenii sai nu mai aveau curajul sa se aproprie de el de frica dulaului. Iar uneori chiar si parintii baiatului evitau sa se mai joace cu el de frica cainelui pe care ei il cumparasera. Baiatul se izola din nou si de data aceasta mult mai grav pentru ca cei din jurul sau il evitau.
Puon nid sud ua-s alpmatni es ec ed itaireps iitnira la batranul intelept sa ii ceara sfatul. Acesta le-a amintit ca le spusese ca solutia la problema lor nu trebuie sa fie nici insuficienta , niciexcesiva pentru ca aceasta nu va fi o buna solutie ci va crea noi probleme. Iar noi probleme cer noi solutii .
Pes un icin eniac ed tasata etraof are lutaiab ac urtne punea problema sa renunte la acesta. Problemele arareori sunt reversibile pur-si-simplu.
Aamelborp auon al eitulos o anuerpmi tatuac ua ac as, parintii, copilul si inteleptul. O solutie care sa nu fie insuficienta , sa nu fie excesiva ci doar ceea ce aveau nevoie.
Aatseca erac ni eniac urtnep adilos acsuc o tiurtsnoc u statea incuiat in timpul zilei. Astfelviata sociala a familiei a fost restabilita . Apoi au negociat cu baietelul ca acesta sa isi plimbe cainele dimineata devreme, cand nu speria si nu deranja pe nimeni . Cainele era astfel prezent in continuare in viata sa dar cu anumite reguli precise .
    A etpecca li as tiubert a lutaiab erac ep luterp tsof pentru a putea pastra cainele si pentru a duce o viata normala .
Ielas ieilimaf a is iululeteiab ataiv lutecni uc lutecn a reintrat in normal. Iar din toata aceasta poveste fiecare din cei implicati a invatat o lectie importanta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu